Pierre Ververgaard benoemt tot Lid in De Orde van Oranje-Nassau

Op donderdagmiddag 25 april kwam de burgemeester van Venlo Antoin Scholten op bezoek bij Beugelclub de Kuiters met een speciale reden. Namelijk om ons erelid Pierre Ververgaard te benoemen tot Lid in De Orde van Oranje-Nassau. Pierre was helemaal verrast om ineens de burgemeester met daarachter zijn familie te zien binnenkomen.

Hieronder volgt een gedeelte van zijn voordracht:

Pierre  Ververgaard is lid van beugelclub “BC de Kuiters 1933”  sinds 1992.

Pierre is tot op de dag van vandaag, een actief spelend lid, zoals men dat in beugelkringen noemt.

 In 1996 werd Pierre als voorzitter benoemd.  Dit is hij gebleven tot 2007. In dat jaar kreeg hij een jonge opvolger, maar Pierre bleef deel uitmaken van het bestuur. In 2017 werd Pierre gehuldigd  i.v.m zijn 25 jarig lidmaatschap. Pierre werd 3 mei 2009 wegens grote verdiensten benoemd tot erelid van Beugelclub “de Kuiters”  Op de jaarvergadering van april 2012 stelde de toenmalig voorzitter zich niet meer herkiesbaar, zijn opvolger Pierre Ververgaard !! Pierre bleef nu voorzitter tot de jaarvergadering van 2016, vervolgens bleef hij tot heden bestuurslid.  

In de periode als voorzitter  was Pierre de kartrekker van de vereniging, niets was hem te veel. In april 2001 kreeg de vereniging te horen dat de beugelbaan door de Nederlandse Beugel Bond was afgekeurd voor wedstrijdsport. De eigenaar was niet bereid de baan aan te passen voor competitiewedstrijden. De vereniging moest op zoek naar een nieuw onderkomen. Er kwamen toen vele zaken tegelijk op het bord van Pierre en zijn bestuur. De beugelsport in Tegelen was gedoemd te verdwijnen.  Een bloeiende vereniging werd bedreigd in hun bestaan. Er werden toen onder leiding van Pierre diverse zaken in korte tijd besloten.

Men vond in gemeenschapshuis “de Hamar” in Belfeld bij zustervereniging DOS een nieuwe locatie om voorlopig competitie te spelen. Tevens werd gebruik gemaakt van beugelbanen in Baarlo en Kessel. Alle verenigingen waren bereid om de Kuiters de helpende hand toe te steken.

Voorlopig was de beugelclub gered.

Er gingen diverse mensen in Tegelen op zoek naar een mogelijke ruimte waar men een beugelbaan kon bouwen. Deze werd gevonden met de medewerking van de Gemeente Venlo.

Laatst 2001 werd de nieuwe en tevens huidige locatie gevonden. Er volgde voor Pierre een periode die hij niet snel zal vergeten. Er moest worden gesloopt en gebouwd, kortom een periode van anderhalf jaar van keihard werken en voorop gaan in aanpak en beslissingen nemen.

In deze periode  mogen wij wel stellen werd het beugelen, een “Cultuur Historische Sport “ voor Tegelen behouden. Tegelen kent een rijke beugelhistorie, die reeds in de 19de eeuw in Tegelen beoefend werd.

Pierre hield de leden bij elkaar en samen met de 50 leden werd in september 2003 het nieuwe beugelhome door wedhouder Piet Janssen van de gemeente Venlo geopend, tevens werd het 70 jarig bestaan gevierd. Een van de grootste klussen van Pierre zat erop, het behoud van de club en de beugelsport. Er volgde hierop een periode van bloei waarin de club grote successen boekte, zoals diverse landskampioenschappen voor het standaard team.

En Pierre, zit nog steeds in het bestuur, niet meer als voorzitter maar onmisbaar voor de vereniging “BC de Kuiters 1933”  Hij onderhoud mede de beugelbaan, doet bardienst, zit in toernooicommissie,  repareert en onderhoud wat nodig is.

Sinds 2015 is Pierre keurmeester van wedstrijdbanen voor de Nederlandse Beugel Bond.